Czas szalonych kuligów, paradnych bali maskowych, szumnych korowodów barwnych przebierańców oraz wykwintnych kulinarnych uciech wypełniał okres staropolskich zapustów.

Czym wyróżniały się reduty? Kto organizował szlichtady? Jak odbywało się ścięcie Śmierci? Wreszcie, jak wypiekano pączki w czasach Zygmunta Augusta i dlaczego to one stały się symbolem karnawału? Temat zapustów zgłębialiśmy podczas spotkania zorganizowanego w Filii nr 11. Zapraszamy do fotorelacji.

 

 

Fragment prelekcji dotyczącej karnawału
Bibliotekarka rozdaje uczestnikom materiały pomocnicze i gadżety związane z tematyką karnawału
Fragment prelekcji - na slajdzie widoczny nagłówek: "Kult ognia"
Prowadząca spotkanie bibliotekarka prezentuje słuchaczom rodzaje masek
Prelegentka zakłada jedną z masek
Trwa prelekcja o "Zapustach" na slajdzie obraz prezentujący kulig
Uczestnicy spotkania przysłuchują się opowieściom bibliotekarki prowadzącej wykład
Uczestnicy spotkania i bibliotekarka podczas prelekcji otwierającej cykl "Staropolskie obyczaje"
Fragment prelekcji - na slajdzie widoczna fotografia pączków
Poczęstunek - uczestnicy spotkania otrzymują pączki