Fabryka Cukierków Pszczółka
      Fabryka Cukierków Pszczółka
      Fabryka Cukierków „Pszczółka” z Lublina od 60 lat jest producentem karmelków twardych i nadziewanych, słodyczy znanych i cenionych od lat przez konsumentów w kraju i poza jego granicami.
„Pszczółka” to fabryka o bogatym doświadczeniu. Zakład powstał w 1952 roku i przez lata działał jako wydział "Cukrowni Lublin". Od 1 października 2009 roku Fabryka Cukierków „Pszczółka” funkcjonuje, jako Oddział Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Od 8 listopada 2010 Fabryka Cukierków "Pszczółka" stała sie Spółką z ograniczoną odpowiedzialnością.
       
      Lubella
    Lubella
      Historia firmy sięga XVI wieku, kiedy to król Zygmunt I wydał w 1532 roku pierwszy przywilej związany z młynem-papiernią.  W 1874 drewniany młyn przeszedł w ręce Adolfa, Edwarda i Henryka Krausse. W 1948 roku młyn upaństwowiono i powstały Polskie Zakłady Zbożowe Lublin. W latach 90-tych Polskie Zakłady Zbożowe Lublin zostały przekształcone w spółkę akcyjną i przyjęły nazwę Lubella.
W 2003 roku Lubella weszła w skład Grupy Maspex Wadowice, jednej z największych firm na rynku spożywczym w Polsce. Do dziś Lubella, nieustannie się rozwija wdrażając nowoczesne technologie oraz rozbudowując zaplecze produkcyjne. Obecnie Lubella to zdecydowany lider na rynku makaronów w Polsce.